Studier visar tydligt att vissa vind- och solkraftsparker drar nytta av de höga elpriserna och detta är ett fenomen som har gjort sig extra synligt i Storbritannien. För att kunna identifiera möjliga lösningar och faktiskt förstå hur detta påverkar elpriserna ska vi ta oss en närmare titt på hur grossistmarknaden som reglerar priserna fungerar.
Hur regleras elpriserna?
En stor del av våra liv spenderas digitalt; det handlar om allt från arbetsuppgifter till att spela med sina kompisar på fritiden. Därför undrar du kanske hur mycket dessa förändringar i elpriserna egentligen påverkar dig? Låt oss först ta reda på varför läget är som det är.
Eftersom ämnet gällande vind- och solkraftsparkerna med sina vinster har gjort sig extra tydligt i just Storbritannien ska vi ta oss en närmare titt på den brittiska elmarknaden, men dessa exempel även användas för andra länder och på andra marknader, såsom Sverige. I Storbritannien bestäms elpriset utgående från den producent som erbjuder det högsta priset, och inte det lägsta. Detta betyder att alla elproducenter i landet, även här medräknat vindkraftverken, får det högsta priset, vilket dessutom i detta fall är kopplat till gaspriset.
Är gas den enda energiformen som påverkar elpriserna?
Det är en fråga som ofta ställs och diskuteras i detta sammanhang, så låt oss ta en närmare titt. Teoretiskt sätt är det faktiskt helt möjligt, men om vi kollar mer på det praktiskt kan vi se att elpriset oftast påverkas av kostnaden för fossila bränslen, och på marknaden är gas dominerande. När vi kollar på en studie som gjordes i Storbritannien under 2022 kunde vi se att fossila bränslen stod för 84 % av alla elkostnader under 2019, medan endast en ynka procent kunde kopplas till förnybar energi. Den återstående procentuella delen kom från elimport från olika länder i Europa, vilket var en nödvändighet på grund av produktionsbrister.
Problemet och lösningen
I de allra flesta fall finns det både ett problem och en lösning, det gäller bara att ta reda på båda två. Problemet vi tydligt kan se med dagens system är kopplat till att vind- och solpriserna var höga och gaspriserna däremot var låga under föregående år. Detta innebär att då gaspriserna har skjutit i höjden, blir det en knepig situation för förnybara energikällor eftersom de då får mer betalt än vad de faktiskt behöver för att kunna vara lönsamma.
För nybyggda vindkraftsparker är detta däremot inte direkt ett problem då de ingår i Contracts for Difference-systemet. Detta beror på att deras kontrakt har garanterats av energiproducenterna så att de alltid upplever en viss stabilitet, oavsett vad som händer med elpriserna på marknaden.
Många tycker det skulle vara en bra idé att föra in en skatt för för elproducenter (liknande den som tidigare infördes för gas- och oljeproducenter). Skulle detta införas skulle det innebära att äldre sol- och vindparker inte längre skulle kunna dra nytta av de höga gaspriserna. Du kanske undrar vad nackdelen med denna lösning då är? Jo, enligt studier har flera experter uttalat sig om att denna lösning skulle minska investeringarna i förnybar energi. Men som sagt finns det nog en lösning på detta problem och vi väntar på att se en långsiktig lösning.