December månad dukar upp med både högtider och semesterdagar för många personer. Jul är helt klart en av de största högtiderna och nyår är för många årets festligaste höjdpunkt. Jul är som regel en väldigt trevlig högtid med god mat och gott sällskap.
Nyårsfirandet och årets sista fest brukar vara något utöver det vanliga. Men december och månadens alla höjdpunkter har även en betydning för privatekonomin. Det är kostnader för allt från roliga aktiviteter och julklappar till nyårs outfits och resor till julfiranden. Det kan därför vara en väldigt bra idé att arbeta lite extra med budgeten inför just december.
Vad är en budget?
En budget är kort och gott en lista över inkomster och utgifter. Syftet med en budget är att man ska få en överblick över samspelet och balansen mellan pengarna som kommer in och pengarna som går ut. En budget är individuell och beror på intäkterna och storleken av de olika utgiftsposterna. Majoriteten har en form för fast månadsbudget som omfattar de fasta månadskostnaderna, såsom hyra, el- och vattenräkningar, matkostnader o.s.v. Men man kan såklart även välja att göra en budget för mer specifika händelser och ändamål. Kanske är det en resebudget, en shoppingbudget eller en budget inför julen.
Extra hänsynstagande under december
De flesta har en någorlunda fast budget under störstadelen av året, eftersom inkomsten oftast är stabil. Några månader är självklart dyrare än andra och ibland krävs justeringar för att upprätthålla balansen. Semester och sommarledighet är typiska exempel som gör att sommarmånaderna ofta kräver lite extra hänsynstagande. Men faktum är att även december kan utmana budgeten på vissa punkter.
Julklappar och inköpen till själva julafton, t.ex. julmat, är lite mer uppenbara extra kostnader. Men man ska inte glömma andra aspekter såsom resekostnader, köp av julgran eller dekorationer och julaktiviteter med vänner och familj. Det är viktigt att försöka skapa sig en överblick över samtliga kostnader och planera utefter utrymmet i ekonomin.
Resa under jul och nyår
Resekostnader under jul och nyår kan utgöra en extra stor del av utgifterna. Det gör sig gällande både om man ska ta tåget till en annan stad i Sverige likväl som om man väljer att resa sydpå till sol och värme. Här kan man välja att inkludera tågbiljetten i den generella decemberbudgeten, eller så gör man en enskild resebudget för finansiering av den två veckor långa Thailand resan. Det beror helt och hållet på hur omfattande resan är.
Ska man resa inom Sverige, och utomlands för den delen, är det en bra idé att vara ute i god tid. Därmed ökar man chansen att hitta resealternativ till schyssta priser. Man kan självklart välja att avvakta och försöka få tag på ett bra sista-minuten erbjudande. Men då ska man vara beredd på att det i slutändan även kan riskera att bli dyrare, eller att man blir tvungen att ha en plan B om resan inte blir av.
Fördelarna med en julbudget
Det finns som sagt en hel del fördelar med en decemberbudget:
- Bättre överblick över inkomster och utgifter.
- Undgå att spendera mer under jul än vad privatekonomin klarar av.
- Se till att januari inte startar med minus på kontot.
Det är dock viktigt att poängtera att en budget inte är det samma som att ekonomin kommer helskinnad genom december. Saker händer och allt kan man inte förutse eller ta med i beräkningen. Ett trasigt kylskåp på julaftonsmorgon eller en blinkande varningslampa i bilen är inte något man räknar med i en budget. I dessa tillfällen är det bufferten eller sparkontot man hänvänder sig till för att täcka kostnaderna. Om det inte skulle vara tillräckligt kan man överväga att ansöka om online finansiering. Fördelen med ett online lån är snabb hjälp i form av snabb utbetalning vid en beviljad ansökan. Det är dock viktigt att man enbart ansöker om ett lån om man vet att man klarar av att återbetala beloppet. För att öka chanserna att få tag på ett passande alternativ bör man jämföra sina möjligheter. Hos Moneezy kan man få en översikt över långivare och deras erbjudanden utefter önskat belopp och löptid – helt kostnadsfritt!