Som en blå safir uppenbarar sig Gävle Konserthus, vaktat av Carl Milles statygrupp “Fem Musicerande Genier” (“Milles Änglar” i folkmun) vid en krök i Gavleån. Konserthus kräver en kunnig arkitekt för att akustiken ska kunna bära konsten och detta har sannerligen blivit verklighet i Gävle Konserthus. Arkitekt Bo Karlberg har skapat ett riktigt smycke för Gävle och för musiken!
Värt att veta om Gävle Konserthus
När byggdes Gävle Konserthus? | 1998 stod Gävle Konserthus färdigt, på den plats som tidigare härbärgerat Strömbadet, som invigdes 1956, och innan dess Rättigska Barnhemmet, uppfört 1881. |
Akustiken | Den ellipsformade Gevaliasalen är utformad speciellt för en optimal akustik. Plattor och textilier i taket kan regleras så akustiken anpassas efter det som framförs. Det skapar stor flexibilitet och fungerar lika bra för konserter med full symfoniorkester som för rockmusik eller visaftnar. |
Arkitekturen | Med sin djupblå fasadbeklädnad lämnar byggnaden ingen oberörd. Mitt på häver sig Gevaliasalens oval över resten av byggnaden och fångar ögat. Interiört skapar vita golv och väggar en vackert enhetlig upplevelse. |
Konsten | Arman, den franske konstnären, finns representerad med sin skulptur “Flerhalsad Cello” och där finns även verk av Marika Mäkele, Gun Gordillo och av den sällan representerade Leo Holmgren – en av Carl Milles studenter. |
Program på Gävle Konserthus
Byggnaden är fantastisk, men det är ju innehållet i ett konserthus som är det viktiga. Programutbudet på Gävle Konserthus är brett, här finns något för alla smaker. Nu i januari finns exempelvis sångtrion Solala att lyssna till – många har nog blivit bekanta med dem från “Solala Sessions” där de besöker olika sångare för att vid deras köksbord sjunga tillsammans. På youtube finns det många fina upptagningar. Lyssna till exempel när de sjunger tillsammans med Helen Sjöholm, Magnus Carlsson eller Tommy Körberg!
På programmet finns även folkmusik med duon Hazelius Hedin. Där finns också Gävle Konserthus familjedag 21/1, då man firar att konserthuset fyller 25 år och bjuder på gratis entré.
I februari kan man bland mycket annat avnjuta Mozarts Linzsymfoni eller Korngolds violinkonsert. För de yngsta bjuds föreställningen “Bamse och hans vänner”.
Senare i februari blir det finbesök: Kirovbaletten gästar Gävle konserthus den 19/2 med baletten Svansjön med musik av Tjajkovski.
Hela det aktuella programmet hittar man på Gävle Konserthus webbsida. Biljetter går att köpa på samma sida, via en knapp att klicka på vid respektive evenemang.
Artister i urval: Gävle Konserthus under åren
- 2018 gästades Gävle Konserthus av Miss Li, Uno Svenningsson och Sabina Ddumba, bland många andra. På programmet fanns också Gävle Symfoniorkester som bjöd på olika klassiska konserter, till exempel Beethovens 7:e symfoni.
- 2019 innehöll evenemangen till exempel Ane Brun, Ann-Sofie von Otter, Andreas Weise, Broadwaymusikal och Sven Ingvars, samt förstås olika klassiska konserter med Gävle Symfoniorkester.
- 2020 fortsatte i samma stil: vad sägs om Melissa Horn, Jill Johnsson, Miriam Bryant, Goldmund String Quartet, Tommy Körberg och Babblarna?
- 2021 satte Covid-pandemin sina spår i hela kultursverige, Gävle var inget undantag.
- 2022 kunde äntligen våra kulturinstutitioner ta emot publik igen. Henrik Fexeus kom till Gävle med sin uppskattade show, Pernilla Wahlgren gästade också, Miriam Bryant återkom till Konserthuset och så gjorde även Miss Li.
Gourmet Blå
Självklart finns det en restaurang på Gävle Konserthus. Den har fått det klockrena namnet “Gourmet Blå” och är belägen längst in i huset, intill Gevaliasalen. Där bjuds såväl lunchmeny som à la carte.
Det finns även en bar en trappa upp (med en av stans bästa utsikter!) och dessutom bjuds även AW Kakelmeny. Man blir hungrig bara av att läsa menyerna…
Vill man spara desserten till efter föreställningen går det bra. Man hittar den framdukad på samma bord där man satt för att avnjuta de tidigare rätterna.
Gourmet Blå erbjuder även catering.
Mer på Gävle Konserthus
För barn och unga finns också massor att välja på. För de yngsta finns Blåbärsklubben; ett konsertprogram med musik, sång och teater – som serveras med pannkakor! “Pärlor för glin” är konserter speciellt utvalda för de allra yngsta besökarna som då även får lära känna symfoniorkesterns musiker på ett personligt vis. Det bjuds Förskoleklassiker och Skolkonserter för att barn i olika åldrar ska kunna bekanta sig med klassisk musik. Och så finns det ofta möjlighet att komma och lyssna på en öppen repetition.