Spotify – Tjänsten som förändrade hur vi lyssnar på musik

Spotify är en streamingsida som grundades i Sverige. Idag är tjänsten ett multinationellt företag som är registrerat i Luxemburg. Tjänsten erbjuder sina kunder att streama musik och podcasts, samt att se videoklipp via internet. Spotify är störst inom streamingtjänsten, och det beräknas att över 100 miljoner människor använder sig av tjänsten. Däribland är drygt 30 miljoner betalande abonnemangskunder.

Spotify grundades 2006 då musikbranschen kämpade med olaglig nedladdning. Lösningen på problemet var då en streamingsida där kunder slapp betala, men ändå få tillgång till musik på ett olagligt sätt. Detta genom att företaget finansierades med hjälp av reklamklipp mellan musikanvändandet.

Grundarna till företaget är entreprenörerna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Företaget har direkta samarbeten med skivbolag över hela världen, och det är så tjänsten får tillgång till musiken lagligt. Mellan 2006 och 2014 var det beräknat att företaget betalat ut drygt 17 miljarder kronor till skivindustrins rättsinnehavare.

I maj 2016 beräknande man att Spotify fanns etablerat i 59 länder världen över. Koncernen har drygt 1600´anställda, varav 750 av dem jobbar på huvudkontoret i Stockholm.

 

Kris i musikindustrin

2006 stod musikindustrin i kris. Problemet var det internationellt omfattande fildelandet av bland annat film och musik. Detta hotade bland annat musikbranschen då de gick miste om intäkter av försäljning av musik.

Spotify var även menat som en kritisk motreaktion mot skivbolagens enorma prishöjningar av skivor. Streamingtjänsten Spotify var nämligen menad som en lösning för att erbjuda alla parter inom musikbranschen ersättning för sina musikaliska skapelser.

Från början var Spotify en exklusiv, liten klubb där enbart inbjudna, eller de som rekommenderats av en redan inbjuden, kunde bruka tjänsten. Men efter fyra år som exklusiv klubb lanserades Spotify Open för allmänheten. Tjänsten erbjöd lyssnaren en begränsad mängd gratis lyssningar som avbröts med reklaminslag. Året därpå modifierades tjänsten till Spotify Free, där gratisanvändarna fick lov att lyssna på musik i tio timmar per månad.

Sedan dess har Spotify stadigt utvecklats. 2015 utökades utbudet till att även innehålla podcasts och musikvideos.  Som användare kan du antingen ha gratisversionen där musiklyssningen med jämna mellanrum avbryts med reklaminslag. Men vill man inte ha reklam går det att betala en månadsavgift.

 

Kritik från musikbranschen

Även fast Spotify skulle fungera som en motreaktion till den illegala delningen av musik, har inte alla inom musikbranschen varit nöjda med tjänsten. Bland annat har vissa genres ansetts vara underrepresenterade, och vissa musiker har även valt att inte låta sin musik streamas via Spotify. Musiker har även uttryckt sitt misstycke med den låga ersättningen Spotify förser dem med. Detta på grund av att skivförsäljningen sjunker när musikkonsumenter inser att de kan vända sig till Spotify för att lyssna på album och musik. Störst uppmärksamhet fick popstjärnan Taylor Swift när hon valde att dra tillbaka sin musik från Spotify, detta på grund av just den låga ersättningen musiker får för att lägga ut sin musik på streamingtjänsten. Året därpå fick Spotify även kritik då många ansåg att man kränkte användarnas integritet när man valde att kartlägga konsumenternas musikvanor och preferenser.