Melodifestivalen – En svensk musiktävling

Melodifestivalen är Sveriges uttagningsprocess  för Eurovision Song Contest. Tävlingen sänds årligen via Sveriges Television och har kommit att bli folkfavorit i de svenska hemmen. Tävlingen har sedan 1967 kallats Melodifestival, men 2001 ändrades namnet till det vi idag känner till som Melodifestivalen.

Teveprogrammet är ett av Sveriges mest sedda, 2006 slog man rekord med 4 242 000 tittare. Mellan 2000 och 2013 var Melodifestivalen Sveriges mest sedda teveprogram, men 2014 fick man se sig besegrade av julklassikern ”Kalle Ankas Julafton”.

Med sina sex vinster är Sverige ett av de mest framgångsrika länderna i Eurovision Song Contest.  Fram tills 2002 var Melodifestivalen en tävling, men därefter ändrade man formatet med deltävlingar där de bästa i vid varje deltävling möttes i en final. 2004 utökade man formaten med ”Andra chansen” där varje tredje och fjärdeplacerade från samtliga deltävlingar ges en extra chans för att ta sig till finalen.

Tävlingen anordnas idag i en period mellan januari och mars, och har som ny tradition att sända finalen från Stockholm. Tävlingen har även fungerat som startskott för svenska artister, bland annat har sångerskor som Carola Häggkvist, Lena Philipsson och Charlotte Perrelli nått delar av sin framgång via det folkliga teveprogrammet. Även det svenska, ikoniska bandet ABBA har musiktävlingen att tacka sin framgång för.

Kritik

Precis som alla andra offentliga företeelser har även Melodifestivalen fått utså sin del av kritik. Bland annat har teveprogrammet fått utså kritik gällande kvalitén av musik, urvalsprocessen av bidrag, och även anklagats för vänskapskorruption mellan låtskrivare, skivbolag och uttagningsfolk.

När det kommer till vänskapskorruption menar kritikerna att Christer Björkman, som är producent för festivalen har kopplingar till Lionheart International. På detta bolag är en av delägarna Bobby Ljunggren. Denne Bobby har lyckats få med 30 bidrag sedan formatändringen 2002.  Vid urvalsprocessen menar kritikerna är att det allt för ofta är samma låtskrivare som får sina bidrag utvalda till musiktävlingen. Denna kritik har dock Melodifestivalen mött med motiveringen att det idag finns låtskrivare som livnär sig totalt på sina verk, och dessa personer skickar in enormt mycket material.

Genres och röstning

Generaliserande har man kallat Melodifestivalen bidrag för Schlager. I denna genre ryms allt från lättillgänglig pop, 60-talets jazz och swing och 70-talets disco. Efter ABBAs stora Eurovisionvinst 1974 (de deltog med låten Waterloo) blev det en trend i festivalen att delta med  popballader. Detta höll sig till 1999 då man införde telefonröstning. Sedan dess har popballader haft det svårare att nå framgång i tävlingen.

Tävlingen har genomgått olika röstningssystem, i början poströstade man. Sedan infördes telefonröstning. Och idag kan man som tittare rösta via sms, telefon och smartphone-app. På senare tid har vinnaren korats genom att tittare får rösta och deras poäng sammanställs med en internationell jury som fått säga sitt om bidragen.