Hitmakaren Lars ”Dille” Diedricson har gått bort

Den sjätte mars 2017 gick Lars ”Dille” Diedricson bort. Tre dagar tidigare hade Dille först till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, då han förlorat medvetandet. Diedricson blev 55 år gammal och lämnade efter sig en imponerande karriär inom Schlagersverige. Lars var en artist och låtskrivare som ligger bakom hits som Linda Bengtzings ”Jag ljuger så bra” (2006).

Dille var stor bland schlagerfansen, han har bland annat skrivit bidrag till dansbandet Barbados (2001, låt: Allt som jag ser), folkpopgruppen Sarek (2004, låt: Älvorna) och Melloveteranen Jessica Andersson (2010, låt: I did it for love). Resultaten och placeringar har spridit sig från första plats, med Charlotte Perelli (1999, låt: Tusen och en natt), till att hamna utanför planeringssystemet, med Rickard Engfors och Katarina Fallholm (2012, låt: Don’t let me down).

Förutom sitt låtskrivarintresse var Lars Diedricson även engagerad som lärare på Music and production på Katedralskolan i Skara. Det var här ”Dille” fick upp ögonen för Timoteij, som var fyra tjejer hand undervisat på skolan i Skara. Han blev gruppens maneger, och i Melodifestivalen 2010 blev Timoteij en framgångssaga. Även fast Lars inte låg bakom gruppens bidrag ”Kom”, kan man höra att han varit med i bakgrunden.

Tveksamt bidrag i Jerusalem

1999 vann Charlotte Perelli (då Charlotte Nilsson) melodifestivalen med låten ”Tusen och en natt”. Låten var skriven av Gert Lengstrand, och musiken stod Lars ”Dille” Diedricson för. Detta bidrag var Lars debut i Melodifestival-sammanhang, men som tidigare nämnt skulle detta blir en i raden av alla Diedricsons bidrag.  I Eurovision översattes texten till engelska, fick titeln ”Take me to your heaven” och då stod Marcos Ubeda som textförfattare. Året innan hade Dana International tagit hem Eurovision-vinsten till Israel. Hon vann i Birmingham 1998 med låten ”Diva”. Men 1999 var året då Sverige skulle vinna de europeiska musikmästerskapen. Med Charlotte som sångare, och Lars som en av upphovsmännen var ”Tusen och en natt” den stora vinnaren i Eurvision Song Contest i Jerusalem 1999. Bidraget kom upp i 163 poäng, och belönades även med tolvpoängare från Norge, Malta, Storbritannien och Bosnien-Hercegovina.

 

Karriären tog fart redan på 70- och 80-talet

Innan Lars ”Dille” Diedricson blev hela Sveriges schlagerikon hade han en karriär som originalmedlem i Snowstorm. Där var Lars sångare och frontfigur. Bandets mest kända låt är säkerligen ”Sommarnatt” som har kommit att bli en sommarklassiker i de svenska hemmen. Låten skrev Diedricson tillsammans med bandets trummis Torben Ferm. Därefter tog Lars en paus från Snowstorm för att jobba som låtskrivare. Han gjorde dock comeback i bandet under period på 80-talet. Därefter fortsatte Lars sitt liv som låtskrivare. Under 80- och 90-talet jobbade han tätt med Bert Karlsson, oftast i samband med Snowstorm. Diedricson blev även anställd som låtskrivare på Karlssons skivbolag ”Marianne Records”.