Detta är artisten Andreas Kleerup

Andreas Per Kleerup föddes 2 april 1979 i Sollentuna, Stockholms län. Han går under artistnamnet ”Kleerup” och är etablerad inom den svenska musikbranschen som låtskrivare, producent och popmusiker. I ungdomen fostrades Andreas i jazz och heavy metal. I högstadiet ägnade han sin musikaliska talang till att trumma i thrash metal-bandet Prgatory. I gymnasiet var det jazzen som var hans passion och han uppträdde med gruppen Kapten Blod. Idag däremot är Kleerup främst känd för sin elektro pop.

Kleerup står bakom singlar som Robyns ”With every heartbeat” (2007), Lykke Lis ”Until we bleed” (2009) och rapparen Adam Tenstas ”For last” (2011). Andreas har även varit aktiv som gruppen The Meat boys, och 2008 skrev och producerade han låten ”Lay me down” som framförs av 80-talsikonen Cindy Lauper.

De mörka tankarna

Den 8 februari 2012 åkte Kleerup in på Danderyds sjukhus efter att hans mamma hittat honom medvetslös. Då hade musikern försökt ta sitt egna liv genom att svälja en hel burk Lerigan, som är ett lugnande medel. Detta var dock inte första gången artisten drabbas av mörka tankar, första gången det gick Kleerup i mellanstadiet och hade triggats av en viktkommentar från en kompis.

Den här gången år 2012 hamnar Kleerup i en koma som vara i fem dagar. Han ligger på intensiven i en hel vecka innan han flyttas till avdelningen för patienter med svåra infektioner, detta på grund av att han lider av en svår lunginflammation.

Men Kleerup överlever, och efter kollapsen försöker han vara mer aktiv än tidigare. Några situps på morgonen och en promenad, men mer än så mycket fysisk aktivitet blir det aldrig.

Utöver sin kollaps 2012 har Kleerup setts lite som Musiksveriges värsting sedan han greps 2009. Då var han kokainpåverkad på Grammisgalan, samma gala som han tog hem tre priser, som årets nykomling, som årets kompositör och som årets producent.

 

Musikkarriären

2001 debuterade Kleerup som låtskrivare. Då skrev han ”Follow me” som framfördes av den svensk-grekiska popgruppen Antique. Särefter följdes karriären av ett bidrag till Melodifestivalen 2006, låten hette Aiayeh och framfördes av Simone Moreno. Året därpå fick Kleerup jobb som musikalisk ledare för programmet Bingo Royale. Uppdraget ledde till att Andreas fick skriva in sig på ett behandlingshem då han led av ett missbruksproblem. Det var på behandlingshemmet som Kleerup kom att skriva den största delen av debutalbumet ”Kleerup”. Albumet gästas av sång från bland annat Neneh Cherry, Titiyo och Marit Bergman. Debutskivan hyllades av kritiker. Hans största framgång skulle komma samma år när han producerade Robyns singel ”with every heartbeat”. Låten låg på svenska listan i 54 veckor, och i England toppade den singellistan.

Efter sin nära-döden-upplevelse 2012 släppte Kleerup låten ”Requiem Solution” som Loreen fått äran att sjunga på. Låten kom till under hans veckor på sjukhuset.