Home Blogg Sveriges tidigare energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

Sveriges tidigare energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar

by Jakob Israelsson
BUSINESSMAN1

Khashayar Farmanbar är Sveriges tidigare energi- och digitaliseringsminister. En post han innehade under endast knappt ett år. Han har en bakgrund som företagare och entreprenör samt som mångårig kommun- och regionpolitiker inom Socialdemokraterna. Khashayar har medverkat som vigselförrättare i SVT:s Gift vid första ögonkastet.

Snabbfakta om Khashayar Farmanbar

Ålder46 år. Födelsedatum 21 september 1976.
FamiljFru och två barn.
YrkePolitiker, företagare, entreprenör.
MinisterpostEnergi- och digitaliseringsminister 2021–2022.

Khashayar Farmanbars CV

Khashayar Farmanbar är en socialdemokratisk politiker med en bakgrund som företagare och entreprenör. Han var energi- och digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons regering. Sin ministerpost innehade han från att Magdalena Andersson valdes till statsminister i slutet av november 2021 fram tills den nyvalda regeringen tillträdde i oktober en månad efter valet 2022.

Men vad gjorde han innan han blev minister? Jo, Khashayar Farmanbar har vid 46 års ålder åstadkommit ett rejält CV:

  • Högskoleingenjör i datateknik
  • Examen i industriell marknadsföring, Luleå Tekniska Universitet
  • Ordförande för SSU i Norrbotten (1995–2000)
  • Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse (2001–2003)
  • VD och uppstartare av egna företaget Agency9 (2002–2013)
  • Kommunalråd i Nacka för Socialdemokraterna (2013–2021)
  • Ledamot i Nacka kommunfullmäktige (2014–2021)
  • Ledamot i regionfullmäktige i Stockholms län (2018–2021)
  • Vigselförrättare i Gift vid första ögonkastet i SVT (2019, 2020, 2021, 2022)
  • Energi- och digitaliseringsminister (2021–2022)

Khashayar Farmanbars medverkade i Gift vid första ögonkastet för sin frus skull

Khashayar Farmanbars är gift med Tora Hansjons. Han har berättat att det var på grund av henne som han tackade ja till att medverka i Gift vid första ögonkastet – SVT:s realityserie där par som aldrig förut träffats gifter sig.

Khashayar Farmanbar har varit vigselförrättare i flera år, även innan sin medverkan i TV-programmet – han har sagt att han viger 80–100 par varje år. Men när han blev kontaktad via Facebook med en förfrågan om han ville vara med som vigselförättare på TV trodde han först att det var på skämt. Men det var faktiskt producenten för programmet som frågade om han ville vara med i programmet. Khashayar Farmanbar säger att han tackade ja eftersom programmet är hans frus favoritprogram.

Khashayar Farmanbar föddes i Iran

Khashayar Farmanbar är född och uppvuxen i Irans huvudstad Teheran. Han föddes den 21 september 1976. Hans pappa var tjänsteman på infrastrukturdepartementet i Iran och hade även en tjänst på det nationella oljebolaget.

I slutet av 1980-talet kom Khashayar Farmanbar till Sverige tillsammans med sin familj. De var den första flyktingfamiljen någonsin som kom till Boden. Då var Khashayar tolv år gammal.

Som barn tyckte Khashayar Farmanbar om att spela handboll och att hålla på med synthmusik. Som femtonåring blev han medlem i SSU (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund).

Khashayar Farmanbar på Linkedin och andra sociala medier

Khashayar Farmanbar är aktiv på exempelvis Facebook, Linkedin och Instagram. Det står så klart en del om honom på exempelvis flashback också för den som vill läsa vad anonyma personer vräker ur sig utan att behöva stå till svars för sina spekulationer och hatretorik. Andra, mer pålitliga, källor inom press och media har också skrivit en hel del om Khashayar Farmanbar.

Khashayar Farmanbars lön när han var minister

Vad Khashayar Farmanbar har för lön i dagsläget går säkert att hitta någonstans. Men när han var minister hade han inte lön, eftersom ministrar inte får lön – utan arvode. Statsråden förväntas alltid vara i tjänst och får därför arvode. Det innebär också att de inte omfattas av sjukförsäkring, föräldrapenning och semester. Vanligen omprövas arvodet för ministrar årligen. Arvodet för 2022 är 145 000 kronor per månad. Statsministerns arvode är 184 000 kronor per månad.

Related Articles