Home Blogg Lena Apler – klättring från sommarjobbare till näringslivstopp

Lena Apler – klättring från sommarjobbare till näringslivstopp

by Jakob Israelsson
BUSINESS WOMAN1

Lena Apler är finanskvinnan som gett uttrycket self-made woman ett ansikte. Hennes klättring uppåt i finansvärlden startade på 70-talet, när hon som ung fick sommarjobb på SEB:s kontor i Göteborg. Samma hus, beläget på Östra Hamngatan, blev senare platsen för Lenas egen bank, Collector. I dag är hon en av de mäktigaste inom svenskt näringsliv.

Snabbfakta om Lena Apler

Vem?Entreprenör, företagsgrundare, styrelseledamot i ett antal bolag
Var?Bosatt i Göteborg
Ålder?Född 1951
Familj?Lena Apler förlorade sin make Thomas i cancer 2011. Enligt en artikel i Aftonbladet i oktober 2022 ska hon ha hittat kärleken igen, i Hans Eliasson, men det är oklart om han är hennes pojkvän. Lena Apler har inga barn. Hon har beskrivit att barnlösheten först var en sorg, sedan ett vemod.

Lena Apler – snabb klättring till toppen

När Lena Apler jobbade som sommarvikarie på SEB hade hon ingen utbildning och inga planer. Via en traineeplats fick hon jobb på banken och blev kvar där i 12 år. Lena avancerade och hade bland annat rollen om bankdirektör och privatmarknadschef under sin tid på SEB.

1987 bytte hon jobb och blev ansvarig för företagskunder på Den Norske Creditbank. Där stannade hon i fem år innan hon började jobba på Securum. Där arbetade hon tillsammans med Johan Möller, och 1999 grundade de sin egen bank Collector.

Som grundare av Collector blev Lena Apler en av näringslivets mäktigaste personer, vilket inte minst en rad utmärkelser visar:

 • 2009 blev Lena Apler utnämnd till Region Västs främsta entreprenör av Ernst & Young.
 • 2013 blev Lena Apler utnämnd till Årets vd för mellanstora bolag av ledarskapssajten Motivation.
 • 2015 blev hon också utsedd till den femte viktigaste affärskvinnan i norra Europa av Nordic Business Forum.
 • 2015 och 2016 blev Lena Apler utsedd till näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer.
 • 2018 utsågs Lena Apler till den näst mäktigaste kvinnliga investeraren av Veckans Affärer.
 • 2017–2018 var Lena Apler innehavare av Assar Gabrielssons gästprofessur i tillämpad företagsledning vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Lena Apler – en av drakarna i Draknästet

Draknästet är ett svenskt tv-program där entreprenörer får möjlighet att visa upp sina affärsidéer för ”drakarna” – en grupp näringslivstoppar, riskkapitalister och investerare. Drakarna bedömer om de tycker idéerna är så pass bra att de vill använda sina egna pengar till att göra investeringar i affärsidéerna.

2022 deltog Lena Apler i rollen som drake tillsammans med Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Jacob De Geer och Jonas Eriksson. Enligt Expressen investerar de fem drakarna 26 miljoner i de deltagande entreprenörernas idéer, vilket bara är en bråkdel av drakarnas totala Net Worth (förmögenhet, netto).

Draknästet har sitt ursprung i det japanska programmet Dragons’ Den (tiger-pengar). I Japan var programmet mycket populärt i början av 2000-talet. Några år senare sålde japanerna formatet till ett flertal länder. Det svenska formatet har sänts i två omgångar tidigare. 2009–2010 gjordes programmet med Ebba Blitz som programledare på SVT2. Sedan kom programmet tillbaka 2014 på TV8, då med Patrick Grimlund i programledarrollen. Elva år senare, i augusti 2021, återkom programmet i en nyproduktion på SVT.

Den som vill söka till Draknästet kan ta kontakt med SVT genom ett formulär på kanalens hemsida.

Lena Apler grundare av Collector bank

1999 bildade Lena Apler och Johan Möller en svensk digital bank, Collector. Till en början sysslade Collector bank enbart med nödlidande krediter, det vill säga krediter som låntagaren inte klarar av att betala enligt plan. Efter några år blev bolaget ett kreditmarknadsbolag med egna produkter. 2015 fick Collector tillstånd att driva bankrörelse och börsintroducerades samma år på Nasdaq Stockholm.

Idag har Collector Bank cirka 400 anställda i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret ligger fortfarande i Göteborg. Till privatpersoner erbjuder Collector sparkonton, digitala finansprodukter och kreditlösningar.  För företag finns betallösningar för e-handel och butik, tillväxtlån, sparkonto, factoring och fastighetskrediter.

Lena Apler – bolagsengagemang i dag

År 2020 lämnade Lena Apler Collectors styrelse. Hon förklarade att hennes intresse för fintech inte fanns hos övriga i Collectors styrelse, vilket ska ha bidragit till hennes beslut att lämna sin roll. Fintech är en förkortning för finansteknik. Fintech-bolag jobbar med finansiella tjänster i kombination med mjukvaruteknik/teknologisk innovation.

Här är alla bolag där Lena Apler har bolagsengagemang idag:

 • SkiStar Aktiebolag                Styrelseledamot
 • Helichrysum Gruppen AB   Styrelseledamot
 • One Cake Sverige AB           Styrelseledamot
 • Loopeli AB                         Styrelseledamot
 • RedLocker AB                       Styrelseledamot, Ordförande
 • Dragon Invest AB                 Styrelseledamot, VD
 • NordiCredit Advisory AB     Styrelseledamot, Ordförande
 • NordiCredit Sweden AB      Styrelseledamot, Ordförande
 • Bostadsrättsföreningen Viktor Rydbergsgatan 16 Styrelseledamot
 • 17 Nätverket Ekonomisk förening  Styrelseledamot
 • eEducation Albert AB          Verklig Huvudman
 • eEducation Albert Invest AB  Verklig Huvudman

Related Articles