Home Blogg Hur många medaljer har Sverige i OS?

Hur många medaljer har Sverige i OS?

by Jakob Israelsson
OLYM

Den svenska medaljskörden från olympiska spel har gått i vågor. En av de största framgångarna ägde rum i London år 1948. Förklaringen är tämligen enkel. Flera av de krigshärjade länderna ställde inte upp eller så hade deras idrottare inte kunnat träna rationellt.

Hur många medaljer har Sverige i OS fram till idag? Antalet medaljer vid sommarspel är 520 stycken, varav 152 guld, 181 silver och 187 brons. I vinterspel har Sverige vunnit 176 medaljer fördelat på 65 guld, 51 silver och 60 brons. Flest medaljer i sommarolympiader vann Sverige år 1920 i Antwerpen med totalt 64 medaljer. Bästa resultat i vinterspel noterar vi så sent som 2022 med 18 vunna medaljer.

Efter andra världskriget har det gått utför i medaljligan och sämst resultat blev det vid sommar-OS i Mexico City år 1968, då våra idrottare fick åka hem med endast 4 medaljer. Bortförklaringarna slog dock rekord. Främsta orsaken till Sveriges dåliga resultat ansågs vara den höga höjden med alltför tunn luft för våra svenskar. 

Hur många medaljer har Sverige i OS 2022?

År 2022 gick vinter-OS i Peking. Det bästa resultatet någonsin uppnåddes med 18 medaljer. Vid jämförelser i tiden bör det tilläggas att antalet grenar successivt har ökat. Under senare år har bland annat skidskytte tillkommit. Den grenen kom med i OS så sent som 1960 i Squaw Valley. Då vann svensken Klas Lestander en guldmedalj. 

Medaljer till misslyckanden

Hur många OS-medaljer har Sverige tagit i OS, är givetvis en viktig fråga. Men borde inte remarkabla misslyckanden också uppmärksammas och ges medalj? Vid olympiska spelen i Helsingfors år 1952 lyckades en svensk löpare bli diskvalificerad efter två tjuvstarter i ett 800-meterslopp. Prestationen är beundransvärd! En svensk släggkastare har ställt upp i tre olympiska spel utan att få ett enda kast godkänt. Vår boxare Ingemar Johansson blev världsmästare i tungvikt 1959. I Helsingfors blev han dock diskad eftersom han inte slog ett enda slag under första ronden och en bit in på andra. Domaren bröt matchen. Dock fick Ingo medaljen trettio år senare.

Hur många medaljer har Sverige vunnit i OS?

Historiska jämförelser blir ibland orättvisa. Initialt var olympiska spel konservativa och ojämlika. Kvinnor var länge uteslutna. Män var tvungna att vara officerare för att få delta i ryttarolympiaden. Nu jublar svenska folket över alla medaljer som erövras oavsett om det är en man eller kvinna som vunnit. Jämlikhet inom idrott accentueras ytterligare genom Paralympics, där personer med olika funktionshinder deltar. Statistiken med rubriken “hur många medaljer har Sverige fått i OS”, borde i framtiden även inkludera medaljer från paralympics.

Related Articles