Home Blogg Hur länge smittar magsjuka?

Hur länge smittar magsjuka?

by Jakob Israelsson
STOMACH

Om du blir magsjuk, märker du det direkt. Symptomen är klara och tydliga. Du mår illa, kräks och får diarré. Magsjuka drabbar både vuxna och barn. Den som blir magsjuk har fått en infektion i tarmen. Botemedlet mot magsjuka är att vila och att dricka mycket. Det tar oftast två till tre dagar innan du känner dig frisk och kry igen. Hur länge smittar magsjuka? För att du ska kunna gå tillbaka till jobbet eller till skolan ska du ha varit symptomfri i minst två dygn.

Hur länge smittar magsjuka i hemmet?

Magsjuka är inte att leka med. Smittan kan sitta kvar i hemmet i kanske upp till två veckor. Om du har virus på händerna, kan det hamna på olika ytor i hemmet som andra familjemedlemmar rör vid. Dörrhandtag och kranar är kritiska ställen och ytor för smittspridning.

Hur länge smittar magsjuka barn?

Barn är känsliga för infektionssjukdomar och ibland kan rena epidemier utbryta i en förskola. Barn kommer nära varandra och leker med samma leksaker. Inkubationstiden är mellan en och tre dagar, och virus kan löpa stafett mellan barnen rätt länge. 

När kan ett barn återvända till en skola efter magsjuka? När barnet inte kräkts eller haft diarré på två dygn är det dags att gå tillbaka till skolan. I övrigt skall barnet känna sig pigg och frisk.

Hur smittar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka är en variant av magsjuka eller maginfluensa. Viruset som förorsakar vinterkräksjuka finns året runt, men har svårare att överleva under sommaren. Hur länge smittar magsjuka av typen vinterkräksjuka? Personer som själva blivit symptomfria kan fortsätta att sprida sjukan i mer än två dygn.

Hur länge smittar magsjuka utanför kroppen?

Du behöver inte ha haft närkontakt med någon annan person för att bli smittad av magsjuka. Dörrhandtag, ledstänger och kranar på en toalett kan vara smitthärdar. Du kan inte vara nog försiktig och skall se till att tvätta och sprita händerna. Särskilt i tider på året då magsjuka grasserar. Virus som hamnar på nämnda ställen kan överleva i hela två veckor.

Related Articles