Home Blogg Hur lång är en hockeymatch?

Hur lång är en hockeymatch?

by Jakob Israelsson
HOCKEY2

För en person som inte har det minsta intresse för hockey kan en hockeymatch te sig hur lång som helst. Då är det relevanta knappast antalet sekunder som förflyter, utan snarare ledan att bli sittande och titta på något som verkligen tråkar ut en. Timme ut och timme in. Eller rör det sig om kortare tid? 

För den som fullkomligt älskar hockey kan en match däremot te sig alldeles för kort. En riktigt spännande match med skickliga spelare som lirar allt vad tygen håller kan i och för sig också få vem som helst att vilja fortsätta titta. Det är då man vill att den ska vara för evigt, att matchen aldrig ska ta slut. Men hur lång är en hockeymatch?

Hur lång är en hockeymatch SHL?

En hockeymatch ska egentligen vara i 60 minuter om den inte avbryts av en massa pauser. Då spelar man i tre perioder på 20 minuter vardera. Men det man måste veta är att man använder sig av så kallad effektiv speltid. Det betyder att man räknar bort de minuter som spelet stannar av vid avbyte och avblåsningar. En hockeymatch i SHL håller på lika länge som alla andra hockeymatcher. Så det betyder att den kan ta 60 minuter om allt går utan avbrott. Men det är ju en utopi, för det händer knappast.

Om det blir många pauser, avblåsningar och andra uppehåll kan det nämligen ta mycket längre tid än de minuterna en period är beräknad att vara. Därför är frågorna ”Hur lång är en hockeymatch med pauser?” eller ”Hur lång är en hockeymatch totalt?” inte helt enkla att svara på. Det har nämligen hänt att matcher tagit upp till tre timmar även om den effektiva tiden är 60 minuter. Man vet alltså inte hur lång tid det tar, eftersom det skiljer sig från match till match.

Related Articles