Home Blogg Göran van der Poel

Göran van der Poel

by Niklas Johansson

Nils Göran van der Poel har blivit historisk med OS-guld, dubbla världsrekord och dubbla VM-guld i skridskor. Han är född i Trollhättan där han tillsammans med pappa Göran började sin resa mot världstoppen. Endast åtta år gammal började pappa Göran med sonen där skridskovärlden snabbt blev Nils trygghet. Trots att Nils har varit ganska okänd för många utanför skridskovärlden har han innan sina världsrekord vunnit 16 SM guld och 2 guld i junior VM.

Vem är Göran van der Poel egentligen?

Göran van der Poel är född 1963 i Uddevalla och har en släkt som ursprungligen kommer från Holland och Ungern. Han är gift med Agneta Svensson som är född i Borås. Båda har varit stöttande men det är Göran med hans ursprung från Nederländerna som har varit bidragande till att sonen Nils har fått ett så pass stort intresse för skridskoåkning.

Skridskotokiga Holland

Göran har ärvt skridskointresset från sin familj som ursprungligen kommer från Holland där de är passionerade i skridskoåkning. Dessutom, i Trollhättan där Göran och familjen bosatte sig fanns en skridskobana precis intill bostaden och bandy blev Nils första sport. Trots att bandy var första sport blev det till slut skridskor på isbanan som blev Nils favorit. Resten är historia och Göran har beundrat Nils vinnarskalle som han fått från pappa Göran såklart.

 

Related Articles